Onko pikamuodin aikakausi vihdoin päättymässä? – Vinkit kestäviin asuvalintoihin

Pikamuotibrändit ovat vyöryneet Suomeen tasaiseen tahtiin viime vuosikymmenen aikana ja nettikaupat ovat laajentaneet levikkiään jatkuvasti. Tämä on tarkoittanut sitä, että vaatteita saa ostettua halvemmalla ja ne ovat korvattavissa koska tahansa. Laatuun ei ole tarvinnut kiinnittää huomiota, sillä vaatekappaleita on mahdollista ostaa vain esimerkiksi yhtä ainoaa tapahtumaa varten. Huonoimassa tapauksessa vaatteen elinkaari on päättynyt tähän, tai se saa uuden elämän kierrätyskeskuksen tai kirpputorin pöydän kautta.

Nyt vaatteiden kulutuksessa on nähtävissä erittäin tervetulleita kuluttamistrendejä, jotka nousevat esiin yksi toisensa jälkeen. Alla listattuna viisi tutustumisen arvoista kestävää muotia tukevaa yritystä. Jos et ole vielä kuullut näistä, niin nyt kannattaa viimeistään tutustua!

  1. Zadaa

Zadaa on seconhand-kaupankäyntiin erikoistunut verkkokauppa. Zadaan sovellus toimii kätevästi puhelimessa ja vaatteita voi ostaa joko oman sijainnin läheisyydestä noutamalla, tai myyjä voi postittaa ostoksen sinulle. Zadaa pitää huolen, että postipaketti löytää ostajansa, joten rahojen katoamisesta ei tarvitse huolehtia! Zadaasta löytyy aina laaja valikoima vaatteita ja niiden myyminen ja ostaminen on erittäin helppoa.

2. Relove

Helsingissä toimiva Relove -niminen secondhand kauppa on erikoistunut laadukkaisiin materiaaleihin ja tunnettuihin brändeihin. Sieltä voit siis löytää tavanomaisien kirppislöytöjen lisäksi myös merkkivaatteita ja asusteita, jotka ovat edelleen hyvässä kunnossa. Relovella on Helsingissä kaksi kivijalkaliikettä, toinen Fredalla ja toinen Töölössä ja niistä löytyy myös ihanat kahvilat. Lisäksi Relove on avannut juuri verkkokaupan.

3. Clozeta

Clozeta tarjoaa niin sanottua laadukasta ”lainavaatekaappia”. Voit liittyä kuukausijäseneksi, jolloin saat valita määrätyn määrän vaatteita heidän kaupastaan lainaksi kuukausimaksua vastaan. Voit käyttää vaatteita kuin omiasi ja saat valita uudet tilalle seuraavaksi kuukaudeksi. Vaatteet palautetaan ilmaisella postipaketilla ja ne huolletaan seuraavaa käyttäjää varten. Jos oikein rakastut johonkin vaatekappaleeseen, on se myös mahdollista ostaa omaksi.

4. UFF

UFF on järjestö, joka toimii ilmaston ja globaalikehityksen hyväksi. UFFilla on keräysastioita käytetyille vaatteille, josta ne lajitellaan ja jälleenmyydään kirppishinnoin UFFin liikkeissä. Vaatteita löytyy joka lähtöön, mistä ikinä ihmiset ovatkaan halunneet päästä eroon. Järjestö on ollut vuosien saatossa hieman ristiriitaisen uutisoinnin kohteena. Kyseessä on kuitenkin suuri organisaatio, jonka kautta vaatteet saavat uuden elämän ja ainakin osa varoista menee hyvään tarkoitukseen. UFFilla on useita liikkeitä isoissa kaupungeissa.

5. Brandseconhand

BrandSecond hand on erikoistunut hyväkuntoisten brändivaatteiden kierrätysmyyntiin. Liikkeessä ei myydä mitä tahansa kirpparikamaa, vaan myyntiin valikoidaan hyväkuntoisia ja laadukkaita vaatteita tai asusteita. Osa vaatteista on jopa täysin uuden veroisia. Liike löytyy Helsingin keskustasta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *